ArhivPro Portal
 Isprave

IV. ISPRAVE IZ VREMENA VLADAVINE MATIJE KORVINA (1458.-1490.)

Iz najranijeg poznatog nam razdoblja pisane varaždinske povijesti u ovom se fondu čuva 12 isprava, od čega 7 pripada vremenu Arpadovića.
Iako brojem nevelika, ovo je povijesno za grad Varaždin najvažnija skupina isprava, od svih koje su mu dodijeljene tijekom više od osam stoljeća duge povijesti. Isprave svjedoče o činjenici da je Varaždin već početkom 13.st. najznačajnije središte na prostoru sjeverozapadne Hrvatske u kojem stoluje i župan.
Posebno mjesto pripada najstarijoj ispravi Radikalnog arhiva, a to je isprava kojom Andrija II. dodjeljuje 1209.g. Varaždinu povlastice slobodnog kraljevskog grada i to kao prvom gradu u granicama njegovih kraljevstva. Potvrdu gradskih povlastica Varaždin će dobiti vrlo brzo. Godine 1220.g Andrijin sin, "mladi kralj" Bela, potvrđuje na molbu izaslanstva grada Varaždina povlastice iz 1209.g. Povlastice dobivene u vrijeme Arpadovića bit će pravni temelj ubrzanog razvoja Varaždina u srednjem vijeku i njegovog izrastanja u vodeće urbano središte sjeverne Hrvatske.